Gebroeders Niemeijer
De bakkerij
Gebroeders Niemeijer is een ambachtelijke Franse bakkerij, gevestigd in hartje Amsterdam, op de 'korte nieuwendijk', in een prachtig historisch pand met art deco plafond. Kort nadat de bakkerij haar deuren opende, heeft zij een plekje verworven tussen de beste bakkerijen van ons land.
Al onze broden en patisserie worden met de hand gemaakt en gebakken in een grote steenoven. Terwijl je in de winkel staat of zit te genieten van je ontbijtje kun je de bakkerij inkijken en zie je de bakkers aan het werk. Baguettes, desembroden, croissants, brioches, macarons, éclairs, millefeuille, financiers... Geen toevoegingen, geen halffabricaten, maar goede ingredienten en pure smaak. Een stukje Frankrijk zoals je dat zelfs in Frankrijk nog maar zelden tegenkomt.
In ons café en restaurant kun je genieten van een klassiek Frans ontbijt, lunch, high tea en taartjes... We serveren Turijnse espresso, huisgemaakte jam, chutney en marmelade, tartelettes, mediterrane salades en soepen, Franse kaas van Fromagerie Kef, charcuterie van Lindenhoff, de Pasteibakkerij en Brandt en Levie...
Blog
Op ons blog schrijft Issa tussen het bakken door graag over zijn passie voor het vak. Ook vind je hier een reeks video's en recepten van Gebroeders Niemeijer! We delen niet alles, maar wat we delen, zijn de echte recepten van de broden en de patisserie zoals je ze in de bakkerij proeft.
De gebroeders
Gebroeders Niemeijer is opgericht in 2008 door Issa en Marco Niemeijer. Marco studeerde aan de Rietveld Academie en werkte daarnaast als kok. Issa studeerde sociologie maar is zich al tijdens zijn studie steeds meer gaan verdiepen in de bakkerij. Hij heeft ervaring opgedaan bij Gosselin in Parijs, bij Menno 't Hoen in Rotterdam en Hartog in Amsterdam. In 2011 is Marco gestopt en zette Issa de bakkerij voort.
Een boek over brood
JAN Magazine:
"Een masterclass over brood"
Lees de recensie (PDF)
Hiske Versprille, De Volkskrant:
"Bakker Issa Niemeijer is een radicaal ambachtsman"
Lees het artikel
Trouw:
"Nr 1 Het beste kookboek van 2020"
Lees het artikel
NRC:
"En zie, het wonder geschiedt: het deeg wordt brood. En het brood was heerlijk."
Lees het artikel
Jonah Freud, Het Parool:
"Nu blijkt dat ook zijn schrijfkwaliteiten van hoog niveau zijn. In zijn boek heeft hij helder en rustig opgeschreven hoe je net zulke lekkere broden kun bakken als hij doet in zijn bakkerij"
Lees het artikel
De Telegraaf:
"Issa deelt zijn geheimen in een nieuw boek, dat met recht de nieuwe Amsterdamse bakbijbel kan worden genoemd."
Lees het artikel
Elle Eten:
"Dit prachtige boek is een ode aan brood en omschrijft Issa's liefde voor het vak, en leert je brood bakken als de beste."
Lees het artikel
Peper Hofstede, eindredacteur, Eva Jinek:
"Dit is er eentje voor de liefhebber – maar als straks je huis op zaterdagochtend naar zelfgebakken fougasse of pain au noix ruikt, is iedereen dat, toch?"
Lees het artikel
AD:
Lees het artikel: Hoe weet je of je een gezond brood koopt? De kleur zegt niet zoveel.
Brood & Banket (België):
"Een boek over brood van de beste bakker in Amsterdam"
Lees de recensie
Mangiare! NPO Radio 1
Beluister het interview met Issa Niemeijer-Brown.
Delicious Magazine:
"De naam Niemeijer is een begrip. Van de basis van bloem en desem tot de perfecte knapperige korst en de allerbeste baguette."
Kookboeken NWZ:
"Een regelrechte ode aan het Ambachtelijke bakkersvak. Issa schrijft zorgvuldig en to the point. Dit is kennis waar de thuisbakker en consument iets aan heeft!";
Lees de recensie
Soester Courant:
Lees het artikel (PDF)
Friesch Dagblad:
"Van een heel andere orde en prachtig door zijn eenvoud is Een boek over brood"
Lees de recensie (PDF)
Bakkers in bedrijf:
"De liefde voor het vak spat er vanaf"
Lees het artikel over de bakkerij en de recensie van het boek
Leeuwarder Courant:
Lees het artikel
Knack Weekend (België):
"Prachtig sereen boek"
Lees het artikel
June tot Twaalf, Radio Noord Holland:
Beluister het interview met Issa Niemeijer-Brown
Ronald Giphart, De Gelderlander:
"Een werkelijk uitzonderlijk aangename uitgave"
Lees het artikel (foto)
Bakkerijassortiment
We maken onze broden met de hand en bakken in een grote steenoven. Ook onze patisserie en viennoiserie maken we elke dag vers met de hand. We gebruiken daarbij alleen echte roomboter en geen toevoegingen of broodverbetermiddelen. We gaan ver in ons doel om je de beste smaak te geven en werken zoveel mogelijk biologisch. Zo variëren onze rijstijden van 20 tot 26 uur en is ons croissantje maar liefst drie dagen ‘onderweg’! Naast onze ambachtelijke Franse producten maken we ook eigen jam en granola.
Broden
We vormen al onze broden met de hand, geven een lange rijstijd en bakken op de stenen ovenvloer, waardoor het brood op karakteristieke wijze openbarst en een stevige knapperige korst krijgt.
Alle broden zijn op basis van eigen receptuur. Zowel voor de batard, de boules als de notenbroden gebruiken we een licht, eigen, Frans desem (‘levain’) met een milde, subtiele smaak. Het brood is stevig, maar heeft tegelijk de lichte en open structuur die kenmerkend is voor Frans brood. De smaak van de broden is heel licht zuur, maar vooral ‘vol’, het biedt een basis voor beleg zonder zelf weg te vallen.
De baguettes, epi en pavé zijn op basis van gist, maar dan heel weinig... Door de lange rijstijd en voorzichtige bewerking heeft het brood een lichte nootachtige smaak, de smaak van het graan zelf, en een knapperige korst.
We gebruiken geen enkele toevoeging (er wordt dus geen vet toegevoegd, melkpoeder, broodverbetermiddel et cetera) – de ingrediënten zijn steengemalen Frans meel, ongeraffineerd Frans zeezout, bloem, water en desem of gist. Voor de desembroden werken we met biologisch meel, voor de baguettes met meel van gecontroleerde teelt (label rouge, tradition française).
We kneden de degen bijna niet en laten de structuur ontwikkelen tijdens de lange rijstijd en door een tussentijdse bewerking met de hand, het ‘vouwen’ of ‘omslaan’ van de degen (in het Frans de ‘rabat’).
Ons huidige desem is achteneenhalf jaar oud! Elke dag verversen we het, dat wil zeggen we gebruiken een beetje van het oude desem en mengen dat met bloem en water, dat laten we weer ontwikkelen tot de volgende dag. Zo houden we een hele specifieke cultuur in stand van natuurlijke gisten en bacteriën.
Het desem en de broden kunnen de ene dag net iets anders van smaak zijn dan de andere, door variaties in het meel, in de temperatuur, in de mate van ontwikkeling en variaties bij het vormen en bakken van de broden.
Bewaren
Onze broden hebben een stevige, knapperige korst. Bewaar het in papier, zodat de korst knapperig blijft, en op kamertemperatuur zodat het brood niet uitdroogt. Bij vochtig weer, of de volgende dag, kan je de broden even 'oppiepen' door ze een paar minuten in een voorverwarmde oven te leggen op 220 graden. Het vocht trekt dan uit de korst, waardoor het brood opnieuw knapperig wordt.
€ 3,70
gistbrood, wit, rijstijd ± 20-21 uur
€ 3,95
desembrood, wit, rijstijd ± 18-20 uur
€ 3,95
desembrood, grijs, rijstijd ± 18-20 uur
€ 3,95
desembrood, volkoren, rijstijd ± 18-20 uur
€ 5,40
desembrood, grijs met walnoot, rijstijd ± 18-20 uur
€ 6,00
desembrood, grijs met walnoot en vijgen, rijstijd ± 18-20 uur
€ 4,20
desembrood, wit, rijstijd ± 20-24 uur
€ 6,50
desembrood, wit, rijstijd ± 18-20 uur
€ 5,95
desembrood, grijs, rijstijd ± 18-20 uur
€ 4,25
desembrood, wit, met walnoot en blauwe kaas, rijstijd ± 20-22 uur alleen op zaterdag
€ 2,25
gistbrood, wit, rijstijd ± 21-28 uur
€ 3,25
gistbrood, wit, rijstijd ± 21-28 uur
€ 0,90
gistbrood, wit, rijstijd ± 24-28 uur
€ 0,50
gistbrood, rijstijd ± 24-28 uur
€ 0,50
desembrood, rijstijd ± 20-24 uur
€ 0,50
desembrood, rijstijd ± 20-24 uur
€ 0,70
desembrood, grijs met walnoten en vijgen, rijstijd ± 20-24 uur
€ 4,75
desembrood, roggemeel, tarwemeel, rijstijd ± 20-24 uur alleen op bestelling
€ 1,85
klassiek recept uit Rome, gistbrood, wit, rijstijd ± 24-28 uur vrijdag, zaterdag en zondag of op bestelling
€ 12,50
gemaakt met eigen amandelspijs, rijstijd ± 20 uur alleen met kerst en pasen
Viennoiserie
We maken onze croissants, pain au chocolat, Saint Joseph, pain au raisin, brioche en brioche feuilletée op basis van klassieke Franse recepten met Frans meel, een lange rijstijd en een natuurlijke ontwikkeling van het deeg, zonder toevoegingen. De scones zijn op basis van een Amerikaans recept met crème fraiche in plaats van boter of melk en zijn net als de croissants en brioche met de hand gevormd.
In tegenstelling tot bijna alle andere bakkers die zelf croissants of brioche feuilettée maken gebruiken we normale roomboter, geen boter die speciaal gefabriceerd is om makkelijk en snel uit te kunnen rollen zonder dat de boter in het deeg smelt. Daardoor hebben we iets meer variatie van dag tot dag, maar tegelijkertijd een smaak en structuur die bijna niet meer te vinden is, ook niet meer in Frankrijk - onze croissants zijn door Elle Eten uitgeroepen tot de enige in Nederland die de vergelijking met hun Franse broeders zonder meer aankunnen en op nummer 1 geplaatst in de Elle culinaire top 100.
€ 1,85
€ 1,95
€ 2,75
€ 2,95
€ 1,70
€ 2,10
€ 1,95
Patisserie
Ook de patisserie maken we met de hand! Van macarons, tartellettes au citron, canelés, tarte tatin, soesjes, éclairs, brownies, millefeuille, financiers, galettes (Saint Pierre), tot, in de winter, gevulde speculaas met eigen spijs en zelf gebrande speculaaskruiden. We werken alleen met eigen recepten, alle patisserie is uniek, elke dag vers gemaakt en nergens anders te vinden.
We maken ook een beperkt assortiment chocolade en koekjes: chocolade truffels (caramel au beurré salé), chocolade saucisson, sablés au chocolat et fleur de sel, sablés au raisin et orange, tuilles en in het najaar speculaasjes.
We gebruiken geen kleur of smaakstoffen, maken ons eigen bladerdeeg, malen zelf de noten en gebruiken kwalitatief goede ingrediënten, zoals chocolade van Valhrona, Italiaanse patisseriebloem, verse vanille, Siciliaanse citroen, en biologisch, zoveel mogelijk lokaal seizoensfruit. Dat betekent ook dat we in de winter geen fruittaartjes hebben...
Op bestelling maken we naast de kleine tartellettes ook grote citroen, chocolade, fruit en walnoottaarten, grote tatin en grote pochon.
€ 4,75
(per zakje)
€ 1,85
€ 1,85
€ 2,20
alleen in het weekend
€ 2,30
€ 1,75
chocolade, citroen, pistache, framboos, mokka, hazelnoot, sesam, groene thee, walnoot, lavendel
€ 2,75
chocolade, citroen of pistache
€ 4,30
alleen in het weekend
€ 3,50
alleen vrijdag, zaterdag en zondag
€ 2,20
alleen vrijdag, zaterdag en zondag
€ 2,75
€ 3,95
alleen vrijdag, zaterdag en zondag
€ 3,75
€ 3,75
€ 3,75
€ 4,25
wanneer in het seizoen
€ 3,95
fruittaartje van bladerdeeg met peer, kersen, rabarber, perzik, abrikoos of pruimen, afhankelijk van het seizoen
€ 4,25
(doordeweeks, in het weekend grote tarte tatin)
Grote taarten
€ 16,50
alleen in het weekend of op bestelling
Tarte citroen, chocolade of walnoot
€ 22,50
alleen op bestelling
€ 28,50
alleen op bestelling en wanneer in seizoen
Per zakje
€ 4,90
per zakje
€ 4,25
per zakje
Sablés au chocolat et fleur de sel
€ 4,65
per zakje
€ 4,90
per zakje
€ 4,75
per zakje
€ 7,50
6 stuks
€ 4,25
per zakje
Om te bestellen
Op dezelfde dag... bel naar de bakkerij!
Voor de volgende dag... stuur een mailtje naar info@gebroedersniemeijer.nl, bel bij grote bestellingen of bij producten die we niet elke dag maken ook even. Hou er rekening mee dat de broden twee dagen 'onderweg' zijn; en ook bij een deel van de patisserie werken we over meerdere dagen om de degen of vullingen te maken.
Ontbijt & Lunch
In ons café en restaurant kun je genieten van een klassiek Frans ontbijt, lunch en high tea, of van een croissant of tartellette… We maken eigen granola en muesli (geserveerd met boerenyoghurt of kwark), verse salades en soep. Al onze gerechten en broodjes kunnen ook meegenomen worden.
Daarnaast serveren we kazen van Fromagerie Kef en charcuterie van Lindenhoff en Brandt en Levie en gebruiken we huisgemaakte jam en marmelade. We werken met biologische sla, fruit, melk en yoghurt.
Onze koffie is van Costadoro, een Italiaanse espresso met een volle, stevige, niet zure smaak.
Frans ontbijt & Viennoiserie
petit déjeuner (tot 12:00 uur)
drie petit pains met jam en boter, een croissant of brioche, koffie of thee en versgeperste jus d'orange 9.40
petit déjeuner extra (tot 12:00 uur)
vier petit pains met jam en boter, een plakje boerenkaas, gruyère en scharrel-Sandanieleham, een croissant of brioche; koffie of thee en vers geperste jus d'orange 12.25
baguette eenvoudig
met jam en boter 3.50
met boerenkaas (belegen of oud) 4.50
met gruyère Alpage 4.75
boerenkaas en scharrel-Sandanieleham 6.50
walnoot-vijg
drie walnoot-vijgen petit pains met gruyère 5.75
viennoiserie
croissant met jam en boter 2.95
croissant met scharrel-Sandanieleham of boerenkaas 4.25
brioche met jam en boter 2.50 / brioche feuilletée (gebladerd) 2.65
scone met jam en crème fraiche 2.95
pain au chocolat 2.25 / saint Joseph 2.95 / pain au raisin 3.25
granola
volle boerenkwark met huisgemaakte biologische granola 6.50
muesli
boerenyoghurt met huisgemaakte biologische muesli 6.00
Patisserie
tartelette
au citron 4.10
au chocolat 4.10
aux noix (walnoot) 4.10
aux fruits frais 4.50
pochon d'été (bladerdeegtaartje met seizoensfruit 4.50
tarte tatin
tarte tatin met crème fraiche 4.75
diversen
dagelijks wisselende selectie - kijk in de winkel voor het aanbod!
financier (amandelcakeje, bereid met beurre noisette) 2.20
canelé (donker gebrande caramel en verse vanille) 2.50
saint-pierre (brosse, lichte boterkoek, alleen in het weekend) 2.50
gevulde speculaas (herfst en winter) 4.25
éclair 3.95
soesje 2.80
brownie 2.90
millefeuille 5.25
sinaasappel-citroen cake 4.75
macaron groot 3.10 / macaron klein 1.85
chocolade
schaaltje met ‘truffes au caramel de beurre salé’ (pure chocoladetruffels) en ‘saucisson de chocolat’ (pure chocolade met amandelen en honing) voor twee personen 8.25
Lunch (vanaf 11:00 tot 14:00 uur)
baguette
((in het weekend op pizza bianca 1,5 keer de prijs))
belegen of oude boerenkaas met mosterd 6.50
gruyère Alpage 6.75
mozzarella di bufala, cherrytomaatjes en basilicum 9.25
San Daniele, een zachte scharrelham uit Italië 8.50
Portugese sardientjespaté (kuipjes) 6.50
lichtgerookte, wilde zalm (MSC keurkmerk) 9.95
salade met brood
chèvre-salade met Tunnel de Chèvre, balsamico-vijgendressing en geroosterde walnoten 11.25
Dranken
koffie
espresso 2.45 / espresso macchiato 2.70 / dubbele espresso 3.80
cappuccino 3.15 / café au lait 3.15
latte macchiato (koffie verkeerd) 3.60
latte mocha (met pure Valrhona chocolade) 4.85
flat white 4.40
gewone koffie 2.60
Americano klein 2.60 / groot 3.95
thee
diverse biologische thee van Simon Lévelt 2.70
verse munt- of gemberthee 2.80
chai latte (cafeïnevrij) 3.75
chocolademelk
met pure Valrhona-chocolade 4.90
melk
melk 2.60 / karnemelk 2.70
ijsthee
earl grey met verse citrus en munt (huisgemaakt) 3.50
limonades
citroen & gember (huisgemaakt) 3.00
vlierbloesem (biologisch) 2.90
fruitsappen
vers geperste jus d'orange klein 3.70 / groot 4.95
appelsap (onbespoten fruit) van Bemelerhof 2.95
perensap (onbespoten fruit) van Bemelerhof 3.10
kersensap of appel-bessensap (onbespoten fruit) van Bemelerhof 2.95
fruitshakes
sinaasappel en banaan 5.10
spinazie, gember, peer, munt, citroen, sinaasappel 6.40
vers fruit van de dag 5.50
water & frisdrank
Pellegrino (prik) 2.65 / grote fles Pellegrino 5.25
Panna (plat) 2.65 / grote fles Panna 5.25
Pellegrino (fruit) / Coca Cola / Coca Cola light 2.90
In de media
Het Parool:
"Beste croissant van Amsterdam 2021. Woest aantrekkelijk - de Serge Gainsbourg onder de croissants. Perfectie in smaak en structuur. Heel Parijs kan jaloers zijn"
24Kitchen
BekijkElle Eten:
"#1 Croissant"
Jamie Oliver Magazine:
"De beste baguettes en tartelettes van de stad, le pain perfect"
Lonely Planet:
"linger over flakey croissants for breakfast or fantastic sandwiches made with walnut bread and lamb sausage for lunch"
Slow Food:
"een van de beste bakkers van het land"
Artisan Magazine Australië:
"delicious and freshly baked goods, there aren't many bakers that work so hard at perfecting the artisinal process"
Mobil Deutsche Bahn:
"Wer Glaubt, dass es die besten franzözischem Backwaren in Frankreich gibt, der war noch nicht in Gebroeders Niemeijer Bakkerij"
Guide du Routard:
"délicieux croissants, tartes, macarons et autres pâtisseries alléchantes, adresse qui contribue au renouveau du centre d'Amsterdam"
Petit Futé:
"Véritable oasis de bonheur et de goût, qualité supérieure, les produits sont succulents et artisanaux"
Delicious:
"Superbakker. Het lekkerste Franse brood, patisserie en lunch. Een van de beste bakkers van het land"
The Guardian:
"Ik hou van de croissants van Gebroeders Niemeijer, super knapperig en vol boter"
Trouw:
"De mooiste en lekkerste broden bak ik op intuïtie"